Kokki

NIRAMON THANUDDHANUSILP, lempinimeltään Oum, muutti Suomeen viisi vuotta sitten Thaimaasta, jossa hän sitä ennen toimi usean vuoden ajan suomalaisen ympäristöteknologiayrityksen paikallisen tuotantoyksikön toimitusjohtajana. Hänellä on loppututkinnot sekä Bangkokin Thammasatin yliopistosta että Asian Institute of Technologysta.

 

Oum on ollut koko ikänsä intohimoisen kiinnostunut kokkaamisesta, hän on mm. suorittanut ammattikokkitutkinnon Chiang Maissa Thaimaassa. Kuitenkin vasta täällä Suomessa hän on paneutunut ruoanlaittoon vakavammin ja onkin tehnyt siitä itselleen uuden uran. Nykyisin Oum jakaa suomalaisille kokemustaan ja tietämystään eksoottisesta ja mielenkiintoisesta thai-keittiöstä seminaareissa, ruokaesittelyissä, kokkauskursseilla ja ravintoloiden vierailevana kokkina esimerkiksi Tony’s Delissä (http://www.tonysdeli.fi) ja kesäaikana täällä Iniössä Björklund Båtslipin kesäravintolassa, jossa hän on kokkina nyt jo toisena perättäisenä kesänä.

Oumin oma keittokirja ilmestyi loppuvuonna 2006. Kirjan nimi on ”Kin Khao Rue-Yang : Tutustumisretki eksoottiseen thai-keittiöön”. Nimen thai-kielinen alkuosa tarkoittaa suomeksi ”Hei, kuinka voit?” tai kirjaimellisesti ”Oletko jo syönyt riisiä?”. Kirja on ensimmäinen erityisesti suomalaiselle yleisölle kirjoitettu thai-ruoan keittokirja, jonka kirjoittaja on syntyperäinen thaimaalainen. Se antaa hyödyllistä perustietoa thaimaalaisesta ruokakulttuurista, raaka-aineista, vihanneksista ja hedelmistä sekä 45 selkeää reseptiä suosituimmista thaimaalaista ruokalajeista, joita voi valmistaa myös Suomessa. Lisää tietoa kirjasta löytyy kustantajan (AMK-Kustannus Oy, Tampere) nettisivuilta http://www.amk-kustannus.fi Kirjaa on saatavana kaikista hyvätasoisista kirjakaupoista ympäri Suomea ja erityisesti nyt kesällä täältä Iniöstä Bjöklund Båtslipin ravintolasta varustettuna Oumin henkilökohtaisella omistuskirjoituksella.

Oum haluaa kokkina tuoda esiin alkuperäisen thai-keittiön ainutlaatuiset maut ja perinteet. Hänen mielestään Suomessakin on helppo valmistaa oikeaoppista thai-ruokaa tuoreista, laadukkaista raaka-aineistamme. Lisäksi
melkein kaikkia thai-yrttejä, -mausteita ja -hedelmiä myydään Suomessa jo ainakin suurimmissa kaupungeissa.

Tartu nyt ainutlaatuiseen tilaisuuteen ja tule tämän kesän aikana Iniöön maistamaan Oumin valmistamaa eksoottista, terveellistä ja ennenkaikkea herkullista thai-ruokaa.