Thai Ravintola Bruddalsviken

THAIMAALAISESTA RUOKAKULTTUURISTA

Thai-keittiön kolme päämakua ovat hapan, suolainen ja makea. Niiden lisäksi on kaksi sivumakua, jotka ovat tulinen (voimakkasti maustettu) ja karvas.

Jokaisella aterialla tarjotaan riisiä. Riisilajikkeita on suuri joukko. Thaimaalaiset pitävät omaa jasmiiniriisiään parhaimpana.

Lihan ja vihannekset tarjotaan paloiteltuina ja niinpä thaimaalaiset eivät käytä aterialla veistä. Ruokailuvälineinä pidetään lusikkaa oikeassa kädessä ja haarukkaa (päinvastoin kuin länsimaissa) vasemmassa kädessä. Joissain ruokalajeissa kuten nuudelisopassa käytetään kiinalaistyyppisiä puikkoja ja lyhyttä leveää lusikkaa.

Ateria on sosiaalinen tapahtuma perheenjäsenten ja ystävien kesken. Sen yhteydessä tarjoillaan useita ruokalajeja kulhoissa ja lautasilla, jotka ovat yhteisiä kaikille ruokailijoille. Niistä jokainen ottaa lautaselleen oman makunsa ja ruokahalunsa mukaan.

Paras ruokajuoma thai-aterialla on raikas vesi. Myöskin olut sopii hyvin. Viiniä on aikaisemmin pidetty ongelmallisena yhdistää thai-ruoan moniin makuvivahteisiin. Nykyään käsitykset ovat muuttuneet eikä sopivan viinin valitsemista thai-aterialle pidetä enää kovinkaan vaikeana.